• Producent: ETJA
  • Kategoria: Kosmetyki do masażu
  • Postać: olejek
  • Pojemność: 50 ml
KOSMETYK

Drzewo arganowe /Argania Spinosa/

Rośnie na ograniczonym południowo-wschodnim obszarze Maroka, gdzie jest oryginalną rośliną dla swego regionu. Gatunek drzewa z monotypowego typu pochodzi z rodziny roślin sączyńcowatych należących do rzędu wrzosowców występujących na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Drzewo osiąga wysokość do 10 metrów, rodząc zielone owoce mające we wnętrzu orzechy. Nazywane jest drzewem życia, albowiem z orzechów dostarcza ascetycznca w postaci oleju arganowego, który parametry lecznicze.

Naturalny Olej arganowy BIO /Argania spinosa Karnel Oil/
Zwany marokańskim złotem jest otrzymywany ze świeżych orzechów znajdujących się w owocach drzewa arganowego, który bez obróbki chemicznej jest na zimno tłoczony. Ma lekko pomarańczowe zabarwienie o typowym lekko gorzkawo-orzechowym zapachu. Używany w medycynie i kosmetyce naturalnej. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe około 80% z zasady w linolowy (omega6) i oleinowy (omega9). Gromadzi w sobie witaminę „E” zwaną witaminą efektowna i młodości, której stężenie jest dwukrotnie większe aniżeli w oliwie z oliwek. Na dodatek sporo substancji czynnych, w których znajdują się grupy związków antykancerogennych takich jak: karoteny, polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, tokofer, alkohole triterpenowe, tirukallol łagodzący objawy alergii, sterole regenerujące naskórek, a także butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu.

Przeznaczenia:
Olej arganowy przeznaczony jest dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej, trądzikowej i w przypadkach choroby skórnej. W finezyjny sposób nawilża i ujędrnia skórę, działa przeciwzapalnie, polepsza jej rozciągliwość, wpływa rewitalizująco i kojąco na podrażnioną skórę,. Wyśmienity eliksir młodości do pielęgnacji twarzy oraz starzejącej się skóry, chroni przed przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek opóźniając procesy starzenia. Genialnie wpływa na odżywienie i wzmocnienie włosów przywracając im naturalny blask. Sprawdza się też w pielęgnacji paznokci, powiększając ich twardość i ładny połysk.

Olej Arganowy BIO firmy ETJA jest wytworzony z minimalistycznców ekologicznych i w 100% naturalany. Certyfikat BCS DE-ӦKO

Sposób wykorzystania:
- Masaż ujędrniający we własnym zakresie- Wcierać subtelnie 3-4 krople w czystą twarz do całkowitego wchłonięcia. Olej arganowy można stosować też do całego ciała.
- Dodatek do kremów, szamponów, odżywek, maseczek regenerujących i wielu innych towarów dbających o nasz wygląd.
- Kąpiel odmładzająco-regenerująca. Wlać (5-10 ml) olejku do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej wody.
- Cellulit - Aplikując olej arganowy w miejscach, w którym dochodzi do nierównej i pofałdowanej skóry sprawia jej znaczą udoskonalenie stanu.
- Wysokiej jakości olej do przeprowadzenia masażu poprzez wykwalifikowanego masażystę.
- Włosy - w tym przypadku należy niewielką liczba rozprowadzić na ręce i wmasowywać w końcówki włosów. Na końcu przeczesać włosy grzebieniem i po upływie 15-45 minut zmyć szamponem. Powtarzając kilkukrotnie tą czynność, zauważalny jest wielki rezultat. Włosy stają się mocniejsze, lśniące, chronione są przed rozdwajaniem się końcówek, a także bardziej oporne na wysokie temperatury.
- Pielęgnacja paznokci - Paznokcie najlepiej moczyć poprzez kilka minut w lekko rozgrzanym oleju albo wcierać bezpośrednio w płytkę paznokcia. Widoczna poprawa po kilku tygodniach. Paznokcie stają się twardsze, a także nabierają pięknego połysku.
- W kosmetyce ma wyjątkowo znaczne wykorzystanie jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek, maseczek regenerujących i wielu innych produktów dbających o nasz wygląd.
- moczenie stóp, zwalcza problemy popękanych pięt.
- stosowany systematycznie dzięki naturalnym cechyą regeneracyjnym wpływa świetnie na rozstępy, blizny, stwardnienia, łuszczycę, trądzik, a także łojotokowe zapalenia skóry.

Historia:
Historia drzewa arganowego sięga czasów rdzennej ludności Barberów pochodzenia chamito-semickiego związanych z północną częścią Afryki i Sahary. Drzewo arganowe określane poprzez tubylców jako drzewo życia spełniało wielką role w egzystencji ludności jak i zwierząt zamieszkujących ciężki do przeżycia pustynny klimat. Jednak najcenniejszym bogactwem tego drzewa był pozyskiwany od wieków olej arganowy, który służył przeważnie jako pożywienie i naturalny kosmetyk do celów pielęgnacyjnych.

Ciekawostka:
Ciekawostką odnośnie drzewa arganowego i uzyskiwanego z niego oleju jest fakt, że drzewa arganii żyją przeciętnie 150-200 lat. Regionem, w którym możemy je spotkać jest tylko Maroko. Obszary, na których występują uprawy zostały wpisane na listę rezerwatów UNESCO. Na pierwsze zbiory trzeba czekać około pół wieku. Zgodnie z tradycją, tłoczeniem oleju arganowego zajmują się marokańskie kobiety. Pozyskiwanie oleju jest niezwykle niełatwe i czasochłonne. Na uzyskanie 1 litra oleju trzeba zużyć ok. 30 kilogramów owoców.

Przechowywanie:
zawsze po każdym użyciu zakręcać buteleczkę i przechowywać w chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia:
Maroko

Olej nośnikowy BIO jest naturalnym produktem ekologicznym. Wpływ sezonowych zmian pogodowych może wywołać małe różnice w kolorze, zapachu i gęstości.

Skład:
Argania Spinosa

marka / Podmiot odpowiedzialny:
ETJA S.C.
ul. Łęczycka 29
82-300 Elbląg
Opakowanie:
50ml

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Kosmetyki do masażu