• Producent: Etja
  • Kategoria: Pozostałe kosmetyki do twarzy
KOSMETYK

Krokosz Bawarski (Carthamus tinctorius):

Gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych. Pochodzi z obszarów Indii i Bliskiego Wschodu. Biało-żółta łodyga osiąga 1,3 metra wysokości. Kwiaty na koronie są kolorów intensywnie pomarańczowego. Suchy, niepękający owoc mający skórzastą owocnię, w której znajduję się swobodnie ułożone nasienie. Roślinę uprawia się dla barwników, a także drogocennego oleju do produkcji kosmetyków, zwłaszcza wyrobów mydlanych.

Olej Krokoszowy BIO/Carthamus Tinciorius Oil/:
Tłoczony na zimno olej z krokosza bawarskiego Carthamus Tinctorius. Gromadzi największą ilość kwasu linolowego ze wszystkich olejów roślinnych. Oprócz tego posiada kawas olejowy i kwas palmitynowy i witaminy A i E. Olej z krokosza bawarskiego to olej do skóry tłustej i trądzikowej. Działa przeciwzapalnie, redukuje wypryski oraz zanieczyszczenia.

Sposób zastosowania:
- może być wykorzystywany bezpośrednio na skórę
- jako dodatek do kosmetyków asygnowanych do skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej (z tendencją do tłustej).
- użytkowany punktowo uszkadza mieszki włosowe. Pewne źródła mówią, iż hamuję porost włosów po depilacji. Po zabiegu depilacyjnym, nałóż olej i poczekaj aż się wchłonie.
- kąpiel zmiękczająca skórę. Do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej wody wlej 10 ml oleju.

Olej Krokoszkowy BIO marki Etja, jest tworzony z surowców naturalnych i w 100% naturalny. Atest BCS DE-ӦKO.

Przechowywanie:
za każdym razem po użyciu zakręcaj buteleczkę i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Kraje pochodzenia:
Państwa Ameryki

Skład:
Carthamus Tinctorius Oil

producent / Podmiot odpowiedzialny:
ETJA S.C.
ul. Łęczycka 29
82-300 Elbląg

Opakowanie:
50ml

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe kosmetyki do twarzy